חומצות אמינו -כללי ( Amino Acids )
חומצות אמינו הינן תרכובות אורגניות המהוות אבני יסוד לבניית החלבונים , כמו כן חומצות אמינו חיוניות להפקת האנרגיה , בניית הרקמות ולייצור הורמונים בגופנו.
התרכובות האורגניות הנ"ל כוללות קבוצה בסיסית = קבוצה אמינית , וקבוצה חומצית = קבוצה קרבוקסילית.
חומצות אמינו הן שרשראות שמהן מורכבים החלבונים ומלבד ייצור החלבונים ,הגוף משתמש בחומצות אמינו גם כנוירוטרנסמיטורים – מוליכים חשמליים .
היקשרות חומצות האמינו זו אל זו נקרא "קשר פפטידי" וכך נוצר רצף חומצות אמינו שיקבע את תכונות החלבון .
כל תא מכיל 20 סוגי חומצות אמינו אשר קיימות בכל אורגניזם חי על פני האדמה , וגופנו עושה שימוש בהן לבניית החלבונים . חלק מהחומצות אמינו הגוף מסוגל לייצר בעצמו דרך הכבד , וחלקן הוא יקבל דרך המזון בלבד.
להלן 3 סוגים עיקריים של חומצות אמינו:
* חומצות אמינו לא חיוניות - חומצות אמיניות שמתקבלות מהמזון מתפרקות בגוף, ומהן מיוצרות חומצות אמינו חדשות
שהגוף מייצר ( אלאנין , ציסטאין, אספרגין, פרולין, חומצה גלוטמית, סרין , טירוזין , גליצין, חומצה אספרטית )
* חומצות אמינו חיוניות – חומצות אמיניות שהגוף לא מסוגל לייצר ואנו חייבים לקבלן מהמזון או מתוספי תזונה ( מתיונין ,
ולין , טריפטופן, לאוצין , תראונין , פנילאלנין, ליזין , איזולאוצין )
* חומצות אמינו חצי חיוניות – במידת החסר שלהן בגוף ,ניתן לצרוך אותן כתוסף תזונה/מהמזון ( גלוטמין,ארגינין והיסטדין )
כל התהליכים המתרחשים בגופנו ,ותפקוד כל המערכות בגוף הם הודות להרכב של חומצות אמינו שאנו מקבלים מהסביבה ומהגוף.
חומצות אמינו שהמבנה שלהן מסועף , משמשות כתוספי תזונה מכיוון שאינן מתפרקות בכבד , אלא מגיעות לשרירים ישירות דרך מחזור הדם .
שלושת חומצות האמינו לאוצין, ואלין ואיזולאוצין – מהוות כ-40% מכלל חומצות האמינו החיוניות לייצור החלבונים או חומצות אמינו אחרות, הן אינו נספגות בכבד, אלא מגיעות ישירות לשרירים ושם מספקות אנרגיה ומייצרות חלבונים .
מומלץ לצרוך את 3 חומצות האמינו לפני / בזמן פעילות גופנית ממושכת, על מנת לשמור על עירנות .
כותבת : נטלי גולדין-בויום - קוסמטיקאית מוסמכת ומטפלת ברפואה סינית